>Design hulu keris – antara seni dan senjata

>

Terdapat pelbagai variasi hulu keris semenanjung. Ada yang panggil jawa demam/Dewa sejuk, ayam teleng, patah tiga/kerdas, tapak kuda, tangkai labu, tajong, coteng dan beberapa jenis lagi. Kepelbagaian ulu ini tambah rumit lagi untuk difahami dengan pelbagai variasi kefahaman dan ketidakfahaman. Sebaiknya kalau nak hulu keris yang sesuai untuk kita terutamanya untuk tempur kita kena duduk bersama tukang. Sebenarnya dalam dunia pertukangan keris, masih ramai tukang sampir yang tak mampu membuat hulu dengan cantik, ini belum diambil kira untuk hulu yang baik. Berdasarkan sedikit pengalaman sendiri, tukang ulas/kritik lebih dan amat pakar dalam menentukan kriteria hulu yang terbaik berbanding tukang buat.

One Response to “>Design hulu keris – antara seni dan senjata”

  1. Piero Says:

    >nasib baik saiz tapak tangan den samo dgn tapak tgk tukang…sonang nak ukur

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: